Tampereen Vapaaehtoinen Palokunta ry on vuonna 1873 perustettu yhdistys. Yhdistys toimii Pirkanmaan pelastuslaitoksen kanssa tekemänsä sopimuksen mukaan täydennyspalokuntana. Toimimme yhdistyksen omassa kiinteistössä. Käytössämme olevat pelastusyksikkö sekä huoltoyksikkö ovat Pirkanmaan pelastuslaitoksen omistuksessa.

Tampereen Vapaaehtoinen Palokunta on Tampereen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut aatteellinen yhdistys.

Organisaatio

Palokunnan ylintä päätösvaltaa käyttää yleinen kokous. Syyskokous valitsee seuraavan vuoden hallituksen ja sääntöjen määrittelemät toimihenkilöt. Hallitus käyttää yleisen kokouksen valtuuttamana käytännön päivittäistä päätösvaltaa. Hallitukseen kuuluu puheenjohtaja, seitsemän varsinaista ja yksi varajäsen. Lisäksi palokunnan päällikkö kuuluu itseoikeutetusti hallitukseen.

Tampereen VPK:n kaikki alaosastot ovat hälytysosasto, nuoriso-osasto, veteraaniosasto, puhallinorkesteri ja huvitoimikunta.

Tampereen VPK:n säännöt

Historiaa

Tampereen Vapaaehtoisen Palokunnan perustamiskokous pidettiin huhtikuun 28. päivänä 1873 silloisella Raatihuoneella ja saapuvilla oli 65 asiasta kiinnostunutta. Näin Suomen yhdeksäs vapaaehtoinen palosammutuskunta oli saanut alkunsa.

Oma tukikohta oli alkuun Keskustorin läheisyydessä useassakin eri paikassa, kunnes nykyinen kiinteistö valmistui vuonna 1910 osoitteeseen Pirkankatu 8 – silloinen Kauppakatu 24. Kiinteistö oli aikansa nähtävyys valmistuttuaan, ja siinä on ollut lukuisia vuokralaisia kuten Tampereen Teatteri. Kaupunkilaisille talo tuli tutuksi 50- ja 60-luvulla järjestetyistä tansseista, jotka VPK:n silloinen Huvitoimikunta järjesti.

Tampereen Vapaaehtoinen Palokunta hoiti kaupungin palotoimintaa pääsääntoisesti aina vuoteen 1898, jolloin kaupunkiin perustettiin vakinainen palokunta. Vakinaisen palokunnan kalustohuone sijaitsi alussa Itäisen Pitkänkadun ja Puutarhakadun kulmassa. Tampereen Vapaaehtoinen Palokunta siirtyi ns. reservipalokunnaksi, joka tuki vakinaista palokuntaa erilaisissa tilanteissa, ja niin se on vielä tänäkin päivänä.

Yhdistyksestä on julkaistu yhteensä 4 historiikkiä: Kaarlo Wiljakaisen 25-vuotis, Akseli Sauramon 50-vuotis, Kotiseutuneuvos Unto Sinisalon 100-vuotis ja Sari Koivumäen ja Tuomo Koiviston julkaisema 125-vuotis historiikki. 

Palokunnan ensimmäinen historiikki vuosien 1873–1898 osalta luettavissa tästä.

Tampereen Vapaaehtoisen Palokunnan historiasta muilla sivuilla

Koskesta voimaa sivustolla kerrotaan palotoimen kehittymisestä Tampereella.

Historiallinen sanomalehtikirjasto on julkaissut 22.04.1873 Wapaaehtoisen sammutuskunnan perustamisesta.

Tampereen Sanomat on julkaissut 28.10.1872 uutisen tanssiaishuvien pitämisestä tulevana talvena.